Напружена ситуація з Африканською чумою свиней

Мешканцям міста
Напружена ситуація  з  Африканською чумою свиней

Африканська Чума свиней (АЧС)  - хвороба Монтгомері - контагіозна вірусна геморагічна хвороба домашніх і диких свиней, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно, безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою смертністю. Викликається ДНК-вірусом. Вірусоносійство АЧС продовжується 2 роки і більше. Вакцин і медикаментів, які захищають від цієї хвороби, не існує. Все поголів'я свиней у господарствах, куди проникає вірус, гине.

Люди на африканську чуму свиней не хворіють.

Ситуація з АЧС в Україні продовжує набирати загрозливого характеру.

На сьогодні карантин продовжує діяти у 30 неблагополучних пунктах по АЧС в Миколаївській, Сумській, Одеській, Кіровоградській, Рівненській, Полтавській, Волинській, Вінницькій та Харківській областях.

Вірус надзвичайно стійкий до високої температури і може жити місяцями в тушах свиней, крові, фекаліях, у замороженому чи копченому м'ясі. Вірус стійкий до висушування, заморожування та гниття. За кімнатної температури вірус зберігається протягом 18 місяців, а інфекційну активність у холодильнику зберігає від 6 до 10 років. Під дією прямих сонячних променів вірус гине через 12 годин.

У м’ясі від хворих тварин вірус зберігається до 155 діб, копченостях до 6 місяців, у солонині до 1 року, заморожування консервує вірус.

Свині заражаються через тісний контакт з хворими або інфікованими тваринами. Хвороба передається не тільки за цих умов, а й поширюється через корми, пасовища, забруднений транспорт, у якому перевозять хворих тварин. Комахи, хижі птахи і звірі, собаки можуть бути переносниками вірусу. В разі забою хворих тварин м'ясопродукти є фактором поширення хвороби.

Захворювання протікає блискавично, гостро, підгостро і хронічно.

Блискавична форма характерна різким підвищенням температури тіла до 40,5—42,5°С. Інколи відмічається кашель, втрата апетиту, спрага. Через 1—2 дні температура знижується, настає параліч задніх кінцівок, твари­на гине.

Гостра форма захворювання характеризується підвищенням температури протягом усього періоду хвороби і лише за декілька годин до загибелі знижується до 37-35°С. Шкіра набуває синюшного кольору, особливо на ділянках вух, п'ятачка, на підгрудді, вентральній стінці живота, а в кінці хвороби численні крововиливи з'являються скрізь. Загибель настає через 4—10 діб.

Підгостри форма захворювання вважається такою, якщо хвороба триває 3-4 тижні. У тварин спостерігається виснаження, набряки суглобів і некрози шкіри. Такі тварини стають носіями збудника цього захворювання.

Хронічна форма — втрата маси, періодичне підвищення температури тіла, артрит, збільшення суглобів, респіраторні ознаки, пригнічення. Тварина може хворіти декілька місяців, а потім гине.

Лікування хворих тварин заборонено.

Проведення закупівлі м’ясна сировина та готові м’ясні продукти з свинини тільки в місцях санкціонованої торгівлі, з наявністю всіх супровідних і дозвільних документів (експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку на сировину, а на готову продукцію – декларація виробника).

Профілактика здійснюється шляхом суворого дотримання ветеринарно-санітарних вимог, безвигульного утримання свиней, проведення дезінфекції, боротьби з комахами тощо. Необхідно максимально обмежити можливі контакти свиней з іншими тваринами, що перебувають у вільному, неконтрольованому утриманні (собаки, коти тощо). Необхідно проводити обов’язкове щеплення проти класичної чуми свиней, та подвірне обстеження свинопоголів’я ветеринарними фахівцями, як в приватному, так і в громадському секторах.

За повідомленням
Держпродспоживслужби
в Первомайському районі