Чума свиней: класична і африканська

Чума свиней вірусна хвороба свиней, що характеризується підвищенням температури, поразкою легенів, шлунково-кишкового тракту. Кровоносних сосудів і кровотворних органів тварини. Розрізняють класичну й африканську чуму свиней.

Збудником хвороб є вірус. До захворювання сприйнятливі дикі й домашні свині всіх віків і порід. Вірус дуже стійкий у зовнішньому середовищі, при кімнатній температурі зберігається до 3 місяців, прямі сонячні промені руйнують вірус через 5-9 днів. У замороженому м ясі зберігається 2-4 місяця. Джерело хвороби – хворі й перехворілі свині (вірусоносії). Вірусоносійство може тривати 3-10 місяців, весь цей час тварини виділяють вірус із сечею, калом, витіканням з носа й іншими виділеннями.

Факторами передачі вірусу можуть слугувати - корм, підстилка, гній, трупи тварин, кліщі, продукти забою тварин. Зараження може відбуватися респіраторним шляхом, через ушкоджену шкіру і слизисті оболонки, а також м'ясо, м’ясопродукти, кров, сечу, фекальні маси тощо, від загиблих та хворих свиней.

Клінічні ознаки: температура тіла тварини підвищується до 41,5-52 С, зникає апетит, підвищується спрага, тварини пригноблені, майже увесь час лежать. З’являються витікання з очей і носа . Відзначається запор, потім понос, іноді кривавий. Супоросні свиноматки абортують. Спостерігається кровотеча з носа й нервові розлади (судороги, параліч кінцівок), на шкірі живота, вух, внутрішньої поверхні стегон виникають крововиливи, які й утворюють темно-багряні плями, яки при натисненні не блідніють. На 7-10 день тварини гинуть. Перехворілі тварини залишаються вірусоносіями.

У випадках захворювання та загибелі свиней необхідно повідомити про це фахівців управління ветеринарної медицини в Первомайському районі.