ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД ОТРУЄНЬ НІТРАТАМИ?
Овочі та зелень, які дозріли не в свій сезон, часто містять багато нітратів. Нітрати - це азотисті сполуки, які мають властивість накопичуватися в овочах, фруктах і зелені. Нітрати є в усіх овочах, ягодах та фруктах. Вони були й будуть, навіть якщо повністю відмовитися від будь-яких добрив. Це природний продукт біохімічного кругообігу. Тому не існує таких харчових продуктів, які б у своєму складі абсолютно не містили нітратів.
Нітрати сприяють швидкому росту і підвищенню врожаю. Тому у фермерів виникає бажання внести надмірну кількість азотних добрив, що і призводить до завищеного вмісту нітратів у овочах і фруктах. У результаті це призводить до їх накопичення не тільки в овочах, а і в грунті, звідки вони потрапляють до підземних і поверхневих вод.
У мінімальних кількостях нітрати майже безпечні. Основна небезпека полягає у їх великій кількості (перевищенні гранично допустимій) та здатності перетворюватися на нітрити. Потрапляючи в організм, нітрити здатні порушити обмінні процеси, викликати проблеми з травленням і симптоми отруєння. За певних умов із нітритів утворюються канцерогенні речовини, що сприяють розвитку ракових пухлин.
Визначити вміст нітратів можна за допомогою спеціального побутового приладу — нітратоміра. Його доцільно придбати тим, хто не може відмовитися від ранніх овочів або закуповує їх оптом.
Найбільше нітратів накопичують столові буряки, капуста, щавель, петрушка, кріп, редька (найбільше у дрібній), огірки. У томатах та часнику їх менше.
Первомайське управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області наголошує основні рекомендації щоб уникнути отруєнь нітратами:
- Не вживати для потреб харчування питну воду із децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів, бюветів, каптажів тощо) невідомих та тих, у воді яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50,0 мг/куб.дм), а також, не використовувати її для приготування сумішей в дитячому харчуванні.
- Купуючи овочі, необхідно поцікавитися у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність;
- Не купувати овочеву продукцію на стихійних ринках;
- З обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі добрива.
- Краще споживати сезонні овочі.
- Для зменшення кількості нітритів в організмі людини, необхідно у достатній кількості споживати вітамін С (аскорбінову кислоту) та вітамін Е, тому що вони можуть знижувати шкідливий вплив нітратів і нітритів.
- Салати необхідно готувати безпосередньо перед вживанням та з’їдати відразу.
- Сокипотрібно зберігати тільки в холодильнику.
- Не використовувати для приготування їжі для дітей розморожені плоди та овочі, які до споживання довго витримувалися у розмороженому стані. При розморожуванні ці продукти легко уражаються мікроорганізмами, які викликають накопичення нітратів, і вони перетворюються на нітрити.
- Не варто споживати соки, пюре, плодоовочеві консерви, що тривало зберігались без охолодження.
- Перед споживанням не бажано довго витримувати очищені, подрібнені, протерті плоди та овочі. Не використовуйте механічно пошкоджені плоди.
Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а навпаки може призвести до збільшення її токсичності .
Симптоми гострого отруєння нітратами:
— виражена синюшність шкіри і слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість);
— різка загальна слабкість, сонливість, (у дітей неспокійна поведінка);
— запаморочення, сильний головний біль, потемніння в очах;
— задишка;
— порушення координації рухів;
— зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
— у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан.
Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів.
При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.