Профілактика отруєння грибами. Що необхідно знати збираючи гриби.
З давніх часів гриби вважаються улюбленою стравою людини. Вони містять в собі ряд цінних для людського організму речовин. Смакові якості та специфічний аромат роблять гриби незамінними до нашого столу.
Однак слід пам’ятати, що крім насолоди гриби інколи приносять великі прикрощі, а буває, що й загрожують життю людини.
Отруйні гриби, в залежності від хімічного складу і вмісту, викликають в багатьох випадках легкі, нетривалі захворювання (частіше, розлади шлунково-кишкової діяльності). Але вони можуть призвести і до тяжких порушень, навіть до смерті. Необхідно пам’ятати, що наслідки отруєнь грибами залежать не тільки від їх виду, а й від віку людини, стану її здоров’я, кількості спожитих грибів.
На жаль, кожен рік мають місце отруєння, як поодиноких людей, так і цілими сім’ями. Серед потерпілих були і діти.
Отже, відсутність навичок щодо збирання дикорослих грибів у населення, погіршення загальної екобіологічної ситуації призводять до отруєння грибами.
За характером дії отруйні гриби поділяють:
1-а група: легкі отруєння, переважно кишкові та шлункові розлади, симптоми, яких проявляються через 1-2 години після вживання грибів.
2-а група: що має нейротропну дію, викликає через 0,5-4 години нудоту, запаморочення, втрату свідомості, галюцинації.
Забороняється: вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко,- це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику, займатися будь-якими видами самолікування.
Щоб запобігти отруєнню грибами, зберегти життя собі та своїм близьким, слід дотримуватися певних правил:
- збирати і використовувати в їжу лише ті гриби, щодо яких немає сумніву, що вони їстівні;
- не можна пробувати на смак сирі гриби;
- збираючи гриби, особливо сироїжки, слід брати їх з цілою ніжкою, щоб бачити важливі ознаки (кільце, потовщення);
- у смертельно отруйної поганки, яка зовні схожа на шампіньйон, пластинки завжди білого кольору;
- не можна збирати і вживати гриби переспілі, прив’ялі, слизькі, червиві і зіпсовані;
- не збирати гриби біля сміттєзвалищ, автодоріг, залізничних шляхів, промислових підприємств;
- гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
- при обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити;
- для приготування грибів забороняється використовувати чавунний, мідний або олов’яний посуд, готувати їх можна тільки в алюмінієвому або цинковому, однак, не слід забувати, що гриби одразу після відварювання слід перекладати в емальований посуд.
Дітям молодшого віку до 3 років, грибні страви протипоказані у зв’язку з віковими особливостями анатомії та фізіології організму їх шлунково-кишкового тракту.
Якщо трапилась біда і Ви себе погано почуваєте після вживання їжі з грибами- не гаючи часу звертайтесь за допомогою до медичного закладу.
Правильне лікування можливе тільки при безпомилковому визначенні виду гриба, який викликав отруєння, тому залишки грибів, яких вживали у їжу, необхідно зберегти для лабораторного контролю. Необхідно також з’ясувати, хто вживав гриби разом з постраждалим, провести профілактичні заходи для запобігання випадків отруєння інших людей.
Запам'ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Настійно радимо всім бути дуже обережними при вживанні та збиранні грибів!