Про заходи, щовживаються з метою недопущеннязанесення на територіюМиколаївськоїобласті(району) збудникаафриканськоїчуми свиней

Про заходи, щовживаються з метою недопущеннязанесення на територіюМиколаївськоїобласті(району) збудникаафриканськоїчуми свиней

З метою забезпечення епізоотичного благополуччя та запобігання розповсюдження інфекційних захворювань диких та свійських тварин, особливо занесення збудника вірусу африканської чуми свиней (далі – АЧС), усі господарства незалежно від форми власності, що займаються вирощуванням та розведенням свиней, зобов’язані дотримуватися профілактичних заходів щодо недопущення захворювання свиней на АЧС у відповідності до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07 березня 2017 року № 111, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 березня 2017 року за № 432/30300.

 

Насамперед, одним із головних заходів з профілактики та попередження занесення збудника АЧС є дотримання вимог закритого режиму роботи господарства, а саме:

- огородження території виробничої зони суцільною огорожею по всьому периметру, що унеможливить проникнення диких та безпритульних тварин;

- заборона відвідування господарства сторонніх осіб, а також в’їзду транспортних засобів, не пов’язаних з обслуговуванням;

- облаштування постійно діючого дезінфекційного бар’єру (дезінфекційного блоку) для руху транспорту, ветеринарно-санітарного пропускнику для входу до виробничої зони господарства та оснащення дезінфекційними килимками/дезінфекційними ванночками ізольованих приміщень (секцій), складів комбікормів, кормокухонь, ветеринарно-санітарних об’єктів;

- проведення дезінфекції, дезінсекції та дератизації приміщень, обладнання та інвентарю;

- використання виключно внутрішньогосподарського транспорту та запровадження розділу транспортних шляхів на території господарства на «чисті» (підвезення кормів, тварин) та «брудні» (вивезення гною, загиблих тварин, відходів забою) з метою уникнення їх перетинання;

- контроль обслуговуючого персоналу (реєстрація всіх візитів та зведення їх до мінімуму, профілактичні медичні огляди) та забезпечення подвійним комплектом спецодягу та взуття з його централізованим знезараженням та пранням;

- вжиття заходів щодо унеможливлення контактування працівників господарства з домашніми та (або) дикими свинями;

- заборона занесення продуктів тваринного походження на територію виробничої зони господарства;

- своєчасне застосування профілактичних ветеринарно-санітарних заходів щодо здоров’я тварин;

- утримання свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;

- використання у господарстві знезаражених кормів та кормових добавок для годівлі свиней, що підтверджується фактично чи документально;

- забезпечення вивозу трупів і боєнських відходів для утилізації/видалення спецавтотранспортом, який регулярно піддають дезінфекції.

Крім того, необхідно виконувати вимоги державних ветеринарних інспекторів та ветеринарних лікарів щодо здійснення протиепізоотичних заходів та заходів карантину тварин. Перед переміщенням тварин обов’язково отримати від державного ветеринарного інспектора дозвіл на їх переміщення.

У разі раптової загибелі тварин, підозри на захворювання або виявлення хвороби, або поведінку тварин, яка їм невластива, негайно інформувати державного ветеринарного інспектора, ветеринарного лікаря або посадових осіб державних органів ветеринарної медицини про такі випадки.

 

Первомайське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області