Гаряча лінія: (05161) 7-53-83

ЩОДО ВИПАДКУ АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ В СМТ ВРАДІЇВКА

Мешканцям міста
ЩОДО ВИПАДКУ АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ В СМТ ВРАДІЇВКА

Повідомляємо про те, що відповідно до звіту Випробувальної лабораторії Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби від 27.01.2021 № 000188 п.м./21 в 2 пробах від патологічного (біологічного) матеріалу свиней (селезінка, лімфатичні вузли) від загинувших тварин, знайдених на сміттєзвалищі смт Врадіївка, Врадіївського району виявлено ДНК вірусу африканської чуми свиней.

Щоб уникнути занесення вірусу африканської чуми свиней у ваше свиногосподарство, Первомайське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертається до вас із проханням запам’ятати декілька простих правил:

1. Відмовтесь від поїздок в райони та території де виявлено та підтверджено наявність збудника АЧС.

2. Відмовтесь від придбання свинини та іншої продукції тваринного походження, якщо її походження ви не можете встановити достеменно, або якщо вона походить із районів та територій неблагополучних по АЧС.

3. Навчіться користуватися дезінфікуючими речовинами для рук, підлоги, взуття. Використовуйте їх в кожному випадку коли ви підозрюєте навіть мізерну вірогідність, що можете стати переносником смертоносного вірусу.

4. Не ходіть у приміщення де утримуються тварини без усвідомленої на те нагоди. Встановіть крисо- та мишоловки навіть там де, на вашу думку гризунів не було ніколи.

5. Встановіть безвигульний режим свиней.

6. Людям з вулиці, навіть якщо це ветеринарний лікар, без зміни, дезінфекції одягу та взуття або одягання бахіл, заходити заборонено. Не митими руками доторкатися до свиней не бажано!

7. Використовувати в їжу свиням харчові відходи – пряма загроза зараженню та втрата коштів сімейного бюджету.

8. Термічна обробка корму для свиней – майже самий ефективний засіб захистити тварину від захворювання. Пам’ятайте, що при температурі у 60ºС вірус зберігає здатність вбивати ще 10 хвилин. Тому температурну обробку потрібно робити кропом із температурою не менше 90ºС.

9. Розкажіть про ці правила своїм родичам, знайомим, сусідам та просто людям на вулиці при нагоді. Усвідомлюючи небезпеку, ми захищаємо від неї себе і оточуючих.

10. Не панікуйте! Якщо це все ж таки сталось, дзвоніть ветеринарному лікарю, не намагайтесь приховати, збути, продати, вивезти. Адже це може призвести до повного знищення такої важливої галузі сільського господарства країни, як свинарство!

У разі раптової загибелі тварин, підозри на захворювання або виявлення хвороби, або поведінку тварин, яка їм невластива, негайно інформувати державного ветеринарного інспектора, ветеринарного лікаря або посадових осіб Первомайської районної державної лікарні ветеринарної медицини про такі випадки (тел. 7-51-67, 7-53-58).

 

Первомайське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області