Вплив нітратів на організм людини

Вплив нітратів на організм людини

             Якщо ви купували цьогоріч кавун, то певно думали про те - чи не забагато в ньому нітратів? Авжеж, адже всі чули про негативний ефект нітратів для нашого організму. У більшості людей слово “нітрат” - це синонім отрути. І чомусь воно завжди асоціюється з кавунами. Втім, тут є два але: 1 - нітрати - це далеко не завжди отрута і 2 - вони містяться не лише в кавунах, а й в багатьох овочах і фруктах, воді та навіть в нашому організмі.

                Нітрати - це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.

Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.

                Основною причиною росту вмісту нітратів в продукції рослинництва є інтенсивне застосування незбалансованих за живильними речовинами мінеральних добрив. Неправильне зберігання, недотримання прийнятих норм витрат, строків внесення в ґрунт можуть зумовити накопичення в ґрунті, а потім і в продуктах рослинного походження надмірної кількості нітратів. На кількість нітратів в рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть частина доби, коли збирали урожай.

                Нітрати добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко попадають в кров і розносяться по всьому організму, саме тому при надходженні в організм людини нітратів в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння.

                Поширена думка, що в кавунах міститься дуже багато нітратів. Насправді, зі своїми 60 міліграмами на кілограм вони далеко не рекордсмени. Найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках. В середньому 1-1,5 тисячі міліграмів на кілограм. Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок.

Симптоми гострого отруєння нітратами:

                — виражена синюшність шкіри і слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість);

                — різка загальна слабкість, сонливість, (у дітей неспокійна поведінка);

                — головокружіння, сильні головні болі, потемніння в очах;

                — задишка;

                — порушення координації рухів;

                — зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;

                — у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан.

                Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів.

                При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.

В організмі людини виникає цілий ряд порушень:

— підвищується концентрація метгемоглобіну крові більше 2%, а це спричинить кисневе голодування органів і тканин;

— можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів, виразкової хвороби, захворювань печінки і жовчовивідних шляхів;

—дистрофічні зміни в серцевому м’язі;

— захворювання і порушення функції нирок;

— порушення зі сторони нервової і серцево-судиної систем;

— нітрати також сприяють розвитку алергічних хвороб.

— особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.

                Крім того, токсична дія нітратів може спричинити водно-нітратну метгемоглобінемію.

                Для того, щоб уникнути отруєнь нітратами рекомендуємо:

Не вживати для потреб харчування питну воду із децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів, бюветів, каптажів тощо) невідомих та тих, у воді яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50,0 мг/куб.дм), а також, не використовувати її для приготування сумішей в дитячому харчуванні.

Купуючи овочі, необхідно поцікавитися в продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність;

Не купувати овочеву продукцію на стихійних ринках;

З обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі добрива.

 

З повагою, Первомайське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.