Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь під час воєнного стану
З метою профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед цивільного і військового населення, пов’язаних із роботою пунктів харчування тимчасово переміщених осіб, військовослужбовців Збройних Сил України, підрозділів Сил територіальної оборони, а також пов’язаних з роботою гуманітарних штабів Первомайське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області рекомендує дотримуватися наступних правил:
- Сировина та готові харчові продукти приймаються, зберігаються, транспортуються максимально окремо!
- Уважно вивчати маркування, перевіряти терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості – не вживати.
- Зберігати продукти харчування, особливо ті, що швидко псуються, тільки за умов та з дотриманням термінів придатності, зазначених на упаковці.
- При розфасуванні продукції безпосередньо волонтерами бажано продублювати термін придатності і умови зберігання. Це допоможе правильно розподілити продукти й продумати меню на місці.
- При отриманні сировини (м’ясо, риба тощо) з метою зменшення ризиків, піддавати її максимально можливій термічній обробці. Переконайтеся, що м’ясо або риба повністю просмажені, проварені або протушковані.
- Слід бути обережними під час прийому продукції, яка швидко псується. Якщо такі продукти наявні, то важливо перевіряти органолептичні якості — яка їжа на вигляд, на запах та на смак. Салати не варто заправляти до споживання, це прискорить псування продуктів.
- Неухильно дотримуватися технології та поточності приготування страв, сировину (м'ясо, риба, яйця тощо) піддавати ретельній термічній обробці.
- М’ясні, рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням обов’язково піддавати термічній обробці (проварювання, тушкування, запікання тощо).
- Не купувати м’ясні продукти, в’ялену та копчену рибу, ковбасні, кондитерські та кулінарні вироби, консерви домашнього приготування у місцях несанкціонованої торгівлі, у випадкових осіб; не приймати та не вживати страви, виготовлені невідомими особами, у неорганізованих місцях.
- Не готувати страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддати їх термічній обробці.
- Готові страви зберігати без холоду не більше 2-х годин, не вживати продукти та страви, термін придатності яких закінчився.
- Не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби тощо).
- Дотримуватися правил особистої гігієни: обов’язково мити руки з милом після кожного відвідування вбиральні, а також перед приготуванням і вживанням їжі, ознайомити з ними дітей та ретельно стежити за тим, щоб вони їх виконували.
- До роботи залучати лише здоровий персонал (без підвищеної температури, кашлю, діареї, висипань на шкірі тощо). Забезпечити відсторонення, самовідсторонення від контакту з харчовими продуктами, готовими стравами осіб, які мають ознаки кишкових інфекцій, гнійничкових захворювань шкіри та слизових оболонок.
- Організувати проведення заходів щодо дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму (прибирання, миття та дезінфекція поверхонь, обладнання, інвентарю, столового та кухонного посуду тощо).
Окрім цього, харчоблок або пункт приготування їжі повинен бути забезпечений:
- Холодною та гарячою проточною водою гарантованої якості.
- Необхідним технологічним та холодильним обладнанням, столами для розробки харчових продуктів.
- Столовим та кухонним посудом, розробним інвентарем у достатній кількості.
- Мийними та дезінфікуючими засобами, антисептиками для рук тощо.
За перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутися за медичною допомогою. Самолікування небезпечне!