Профілактика отруєнь грибами

Профілактика отруєнь грибами

    Восени багато жителів Первомайщини направляються у «тихе» полювання – збирання грибів. Однак, отруєння дикорослими грибами залишається однією з найпоширеніших причин немікробних харчових отруєнь, які протікають набагато важче інших харчових отруєнь.

         Основні причини отруєнь грибами:

  • відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів,
  • хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів,
  • недбалість при збиранні і заготівлі,
  • неправильне приготування, а також недостатній контроль і нагляд за заготівлею та продажем.

Пам’ятка для грибника:

  •  найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
  • не куштуйте сирі гриби;
  • удома ще раз ретельно перевірте гриби — усі сумнівні треба викинути;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше як добу
  • ніколи не застосовуйте „домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Симптоми отруєння грибами:

  • Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв після споживання, так і протягом кількох днів: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Перша допомога в разі отруєння грибами:

Період проявлення симптомів може тривати від кількох годин до трьох днів.  При перших ознаках отруєння  (нудота, блювота, біль у животі, пронос) необхідно викликати „швидку медичну допомогу”. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; викличте  блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли  промивні води стануть чистими. Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс. Для полегшення стану покладіть до його ніг грілку.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Недоїдених грибів не викидайте, адже їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Лікування необхідно здійснювати в спеціалізованих лікувальних закладах, адже його методи залежать від виду гриба, що спричинив отруєння.