У складі сиропу для кави виявили занадто високий вміст барвника E 124, який шкідливий для здоров'я

У складі сиропу для кави виявили занадто високий вміст барвника E 124, який шкідливий для здоров'я

       Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє про те, що Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів отримано повідомлення від системи швидкого реагування по харчових продуктах та кормах (RASFF) від 26.01.2023 № 2023.0628, стосовно виявлення занадто високого вмісту барвника E 124 (Понсо 4 R). Він у такій дозі просто небезпечний для здоров'я.

Як виглядає напій:

Виявилось, що концентрований напій експортувався з Франції до України. Виробником значиться GEORGES MONIN, France. Одержувач: ТзОВ "ПРОБАР", провулок Індустріальний, 23, м. Київ.

Чим шкідливий барвник Е 124

E 124, натрієва сіль, широко використовується у кондитерській промисловості (виробництво напоїв, морозива, пудингів, десертів, фруктових консервів).

Також цей барвник застосовується при виготовленні рибо- та м'ясопродуктів, з його допомогою виготовляють молочні десерти, торти і сирні вироби. 

Е 124 у багатьох країнах (Норвегія, США, Фінляндія та ін.) є забороненим як канцероген, він може провокувати розвиток онкологічних захворювань.

Крім того, потрапляння Е 124 в організм може обернутися анафілактичним шоком чи ядухою у астматиків.

         У разі виявлення даного товару в обігу, просимо негайно повідомити Первомайське районне управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за адресою: Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. М. Демченко, 8в за телефоном (05161) 7 – 53 – 58, або на електронну адресу prv_vetmed@ukr.net, та інформуємо, що відповідно до статті 20 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність компетентний орган, що передбачено частиною 3 статті 20 даного закону.