Виявлено перевищення допустимого рівня Кадмію у рисі для ризотто

Виявлено перевищення допустимого рівня Кадмію у рисі для ризотто

Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області доводить до відома  що через систему швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) надійшло повідомлення стосовно виявлення перевищення допустимого рівня кадмію у рисі для ризотто, що експортувався з Італії.

 

«Виробник: Sapori Nostrani di Giorgio Turco, Italy; трейдер: WB Polska Sp. z o.o., Poland) до України (одержувач: ТзОВ «БЮРО ВИН», вул. Мечникова, 9, м. Київ, 01021)», – йдеться у повідомленні.

Чим небезпечний кадмій

Цей елемент та його сполуки надзвичайно токсичні навіть у незначних концентраціях. При попаданні в організм людини кадмій завдає шкоди нервовій, дихальній і травній системам. Надмірне надходження цієї речовини в організм може призвести до анемії, розвитку гіпертонії, ураження печінки. Кадмій може накопичуватися в трубчастих кістках, підшлунковій залозі, селезінці, але, перш за все, в печінці й особливо в нирках, причому період його напіввиведення з організму становить від 10 до 30 років.

        У разі виявлення вище зазначеної продукції в обігу, просимо негайно повідомити Первомайське районне управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за адресою: Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. М. Демченко, 8в за телефоном (05161) 7 – 53 – 58, або на електронну адресу prv_vetmed@ukr.net, та інформуємо, що відповідно до статті 20 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини.