В устрицях, які привезли з Європи, виявили норовірус

В устрицях, які привезли з Європи, виявили норовірус

Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє про надходження  повідомлення RASFF №2023.1260-fup 4, стосовно виявлення норовірусу в устрицях (Crassostrea gigas), що експортувалися з Франції.

Довідково. Норовірус (інша назва «шлунковий грип»)  — одна з найпоширеніших причин шлунково-кишкових інфекцій вірусного походження. Норовірус, який відрізняється високою заразністю і стійкістю, здатний викликати масштабні епідемії. До нього сприйнятливі всі, незалежно від віку і статі. Він спокійно витримує навіть сильні перепади температур і не реагує на безліч дезінфікуючих засобів. Основними симптомами є нудота, блювання, болі, бурчання в животі та рідкі водянисті випорожнення, рідше – виражена температурна реакція організму, респіраторні прояви. Імунітет після перенесеної інфекції не стійкий, зберігається від півроку до двох років (зазвичай 6-8 тижнів), але навіть протягом цього часу можна захворіти іншим штамом Норовірусу.

Виробник: Les jardins ostréicoles de tatihou, France; пакувальник: Friulpesca SRL, Italy) до України (одержувач: ТзОВ «МЕТРО Кеш енд Кері Україна», проспект Петра Григоренка, 43, м. Київ).

Держпродспоживслужба звертається з проханням до споживачів про надання інформації щодо реалізації даного продукту та попереджає операторів ринку, які здійснюють обіг устриць вище зазначеного виробника, про необхідність вилучити її з обігу та у строк не більше двох робочих днів інформувати про виявлену невідповідність  Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області   за адресою: Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. М. Демченко, 8в за телефоном (05161) 7 – 53 – 58, або на електронну адресу prv_vetmed@ukr.net, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».