Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною.

Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною.

Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною.

Ботулізм — це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин, який виробляються бактеріями Clostridium botulinum-мікроорганізмами. Ботулотоксин не руйнує продукти та його не можна визначити за кольором або смаком. Ботулізм є дуже рідкісним, але небезпечним для життя захворюванням, яке уражає нервову систему (нерви, головний і спинний мозок) і викликають параліч (м’язова слабкість).  Більшість людей повністю одужує після лікування при вчасному зверненні за медичною допомогою, але параліч може поширитися на м’язи, які контролюють дихання, що може призвести до летального результату приблизно в 5-10% випадків.

Симптоми ботулізму можуть спостерігатись від кількох годин до кількох днів після впливу бактерій, які є збудниками ботулізму, або їх токсинів.     Спочатку відмічаються такі клінічні прояви, як нудота, блювота, шлункові спазми, діарея або закреп, в подальшому виникає параліч, який поширюється по тілу від голови до ніг.

Лікування ботулізму

При появі перших симптомів захворювання необхідно негайно звернутись до лікаря.

Спосіб лікування залежить від типу ботулізму, але зазвичай спрямоване на:

– нейтралізацію токсинів за допомогою ін’єкцій спеціальних антитоксинів або антитіл;

– підтримку функцій організму, таких як дихання, до одужання.

Лікування не зменшить проявів ураження нервової системи, зумовлені токсином, але зупинить його прогресування.

Профілактика ботулізму

Ризик заразитись ботулізмом під час вживання продуктів харчування не критично високий, але можливий, особливо за умови придбання продуктів у місцях, де не дотримуються всіх необхідних умов їх зберігання.

Дещо вищий ризик з’являється у випадку виробництва власної їжі, особливо якщо це передбачає консервування. Але дотримання гігієнічних процедур та рекомендацій щодо консервування зменшить будь-який ризик.

Не вживайте продукти з опуклих або пошкоджених банок, консервовані продукти з неприємним запахом, продукти, які зберігаються при неправильній температурі, і, звісно ж, прострочені продукти.  Дбайте про себе та вживайте лише свіжі та якісні продукти, ретельно перевіряйте їх термін придатності.

При появі перших симптомів одразу звертайтесь до лікаря.