ДО УВАГИ ​​​​​​​cуб’єктів  господарювання і населення !!!

 ДО УВАГИ ​​​​​​​cуб’єктів  господарювання і населення !!!

 ДО УВАГИ
c
убєктів  господарювання і населення !!!

За інформацією Держпродспоживслужби України  протягом 2023 року зафіксовано 41 випадок ботулізму, постраждало 47 осіб.  На території Миколаївської області (м. Миколаїв) зареєстрований 1 випадок ботулізму, зараження виникло через харчовий продукт домашнього виготовлення ( в’ялену рибу), придбаний на ринку.

Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов виготовлення, зберігання чи транспортування продуктів харчування.

Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані із вживанням в’яленої, соленої або копченої риби, грибів домашнього консервування, м’ясних і ковбасних виробів домашнього приготування, бобових консервів.

Необхідно категорично виключити придбання в місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів харчування, виготовлених у домашніх умовах.

  Водночас у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил. 

  1. Дотримуйтесь чистоти сировини. Що ретельніше промита риба перед засолом, що чистіше відмито городину перед консервуванням, то менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.
  2. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
  3. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік або термін зберігання яких сплив.
  4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, соленої та консервованої риби.
  5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.
  6. Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується за 5 – 25 хвилин, залежно від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини.

Звертаємось до мешканців  з проханням не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі. Пам’ятайте про небезпечність споживання продукції, на яку відсутні довідки ветеринарно-санітарної лабораторії та будь-які інші документи про якість.

Якщо Ви побачили факт продажу риби сумнівної якості – відразу звертайтесь на гарячу лінію інспектора по захисту прав споживачів за номером  телефону :  (05161) 7 53 83) .