Як уникнути харчових отруєнь.

Як уникнути харчових отруєнь.

Як уникнути харчових отруєнь.

 

Протягом новорічно-різдвяних свят люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв, які часто зберігаються тривалий час у неналежних умовах, що збільшує ризик їх псування і, як наслідок, - вірогідність виникнення харчових отруєнь.

Спеціалісти  Первомайського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертаються до громадян з нагадуванням про необхідність дотримання основних правил профілактики харчових отруєнь:

  • не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • при купівлі продуктів харчування обов'язково звертайте увагу на строк придатності;
  • зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці;
  • уникайте сусідства сирих продуктів та готових страв в холодильнику;
  • перед приготуванням або споживанням їжі не забувайте ретельно вимити руки;
  • після розробки сирого м’яса, птиці, риби та використання яєць не забувайте вимити руки, перш ніж контактувати з іншими продуктами;
  • вживайте страви одразу після приготування, а все, що готувалось заздалегідь, необхідно піддавати ретельній термічній обробці;
  • зберігайте салати без заправки, особливо ті, які передбачають використання майонезу, заправляйте безпосередньо перед вживанням;
  • пам'ятайте, що кондитерські вироби з масляним кремом зберігаються при температурі 2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом — не більше 6 годин;
  • не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.

Окрім того, спеціалісти Первомайського районного управління зазначають, що останнім часом неабиякої популярності набрали послуги з доставки готових страв до святкового столу. Тож, якщо ви вирішили зберегти час і оформили доставку або їжу навинос, рекомендуємо:

  • зберігати усі отримані чеки, щоб у разі необхідності довести факт купівлі продукції;
  • переконатись, що кожна замовлена страва має стікер, де вказана обов'язкова інформація (найменування потужності та номер реєстрації з Державного реєстру, назва страви, дата виготовлення, умови зберігання і позначка "вжити до")

 

Завжди пам'ятайте: попередити харчові отруєння значно легше, ніж лікувати наслідки! Піклуйтесь про своє здоров'я та здоров'я своїх близьких