Як запобігти виникненню кишкових захворювань внаслідок вживання питної води

Як запобігти виникненню кишкових захворювань внаслідок вживання питної води

Як запобігти виникненню кишкових захворювань внаслідок вживання питної води

     На території Миколаївської області, внаслідок збройної агресії російської федерації проти  України, в тому числі  після підриву греблі Каховської ГЕС відбувається  забруднення поверхневих  вод та підземних водоносних горизонтів, які використовуються як джерела  питного водопостачання різними хімічними та бактеріологічними чинниками: залишки військової техніки, розірваних снарядів, загиблі тварини, тощо. Забруднена питна вода може призвести як до хімічних отруєнь так і бути  джерелом  виникнення багатьох кишкових інфекційних захворювань: вірусного гепатиту А, холери, дизентерії, та інших гострих  кишкових інфекцій  тощо.

 

     З метою запобігання негативного впливу на Ваше здоров’я, нагадуємо прості правила, яких треба дотримуватися при виборі джерела питної води:

  • постійно слідкуйте  за інформацією про якість питної води в розвідній водопровідній мережі в Вашому населеному пункту, яку розміщають на офіційних сайтах органи місцевого самоврядування, суб’єкти господарювання – балансоутримувачі об’єктів водопостачання, органи, що здійснюють контроль за якістю та безпекою води;
  • уважно вибирати джерело (бювет, пункт розливу доочищеної води, шахтний колодязь), яке плануєте використовувати для  питних потреб, а саме, місце розташування, задовільний санітарно-технічний стан, наявність інформації щодо власника джерела,номер і глибини свердловини, в разі вибору джерела з привізною водою–тип та місцезнаходження джерела, з якого доставляється вода, результатів виробничого контролю.

У випадках, коли об’єктивна та достовірна інформація про джерело відсутня:

  • воду, набрану з невідомого  джерела, перед використанням кип’ятити не менше 15 хвилин, або  застосувати будь які інші доступні  методи для дезінфекції (активоване вугілля, тощо);
  • не використовувати сиру воду для миття овочів та фруктів, перед вживанням ретельно їх вимити кип’яченою водою, при споживанні дітьми – обдати окропом;
  • не використовувати сиру воду для миття посуду;
  •  не використовувати сиру воду при дотримуванні правил особистої гігієни (наприклад, чищення порожнини роту);
  • використовувати для пиття та приготування їжі тільки бутильовану воду;
  • При  перших ознаках гострих кишкових інфекцій, необхідно відразу звернутися за медичною допомогою до лікаря.

Пам’ятайте, питна вода гарантованої якості – запорука Вашого здоров’я!