Безпека харчування в умовах аномальної спеки та відключень електроенергії: поради Держпродспоживслужби

Мешканцям міста
Безпека харчування в умовах аномальної спеки та відключень електроенергії: поради Держпродспоживслужби

Влітку 2024 року Україна зіткнулися з ще одним випробуванням – аномальною спекою, що значно перевищувала звичайні температурні показники для цього сезону. Враховуючи віялові відключення світла  по всій території країни, населення зіткнулося з критичною проблемою: як зберегти харчові продукти та не викликати харчові отруєння.

Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує базові правила профілактики харчових отруєнь з урахуванням рекомендацій МОЗ:

  • Якщо світло зникло, а холодильник повний продуктів, то намагайтеся менше відкривати/зачиняти дверцята. Адже цим ви випускаєте холод. Саме герметично закриті дверцята допомагають зберегти холод усередині протягом деякого періоду часу – близько 24 годин. Якщо є можливість, перемістіть деякі продукти, які підлягають заморожуванню, в окрему морозильну камеру тут холод зберігається до 48 годин за відсутності електроенергії.
  • Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника. Обмежте купування харчових продуктів, які швидко псуються.
  • Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час. Не готуйте страви із запасом, страви, які приготували бажано вживати відразу (не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 1 годину).
  • Овочі та фрукти вживайте нарізаними шматочками, а вразі приготування салатів, використовуйте олію, майонез та сметану виключить взагалі.
  • Якщо маєте сумніви щодо безпечності харчових продуктів, готових страв краще викиньте їх відразу, не пробуючи їжу на смак.
  • Не купуйте дітям кондитерські вироби з кремом. Торти та тістечка виключить з раціону в спекотну пору року.

В спеку не можливо утриматися від прохолодного морозива, тому дотримуйтеся основних правил щодо профілактики харчових отруєнь. Морозиво  купуйте в магазинах, які оснащенні альтернативними джерелами живлення, з працюючими холодильними камерами. Відповідно до рекомендацій Держпродспоживслужби при покупці морозива зверніть увагу на:

  • Товарне упакування повинне бути цілим та гладким. Якщо пакування розірване, роздуте або пом’яте — це свідчить про порушення умов транспортування або зберігання.
  • Морозиво повинне зберігати оригінальну форму. Якщо морозиво деформовано, значить воно повторно заморожувалося. Смакові якості та безпечність такого продукту під питанням.
  • Якщо морозиво м’яке, легко мнеться в руках — значить був порушений температурний режим зберігання, що призвело до розморожування. Такий продукт — ідеальне середовище для розмноження хвороботворних бактерій.

В спеку дотримуйтесь питного режиму та правил особистої гігієни. Бережіть себе та своїх близьких !