ОПЕРАТОРАМ РИНКУ, ЯКІ ЗАЙМАЮТЬСЯ РОЗВЕДЕННЯМ ТА РЕАЛІЗАЦІЄЮ РИБИ

Мешканцям міста
ОПЕРАТОРАМ РИНКУ, ЯКІ ЗАЙМАЮТЬСЯ РОЗВЕДЕННЯМ ТА РЕАЛІЗАЦІЄЮ РИБИ

ОПЕРАТОРАМ РИНКУ, ЯКІ ЗАЙМАЮТЬСЯ РОЗВЕДЕННЯМ ТА РЕАЛІЗАЦІЄЮ РИБИ

Необхідно дотримуватися вимог чинного законодавства щодо реалізації риби, мати наявні:

  • державну реєстрацію потужностей суб’єктів господарювання, що вирощують рибу та інші водні живі ресурси, з метою подальшого їх обігу та транспорту для перевезення риби і рибопродуктів;
  • ветеринарне свідоцтво Ф-1, яке засвідчує якість та безпеку живої риби, інших водних живих ресурсів, вирощених у ставках, інших водних об'єктах (видається 1 раз на рік на всю партію вирощеної живої риби або інших водних живих ресурсів (кількість вирощених в окремому ставку, іншому водному об'єкті (його ділянці), незалежно від об'єму води в них та їх площі);
  • ветеринарну довідку для переміщення та реалізації риби в межах району (на ринках, торгівельних мережах) під час продажу - повний комплект санітарного одягу та медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду (1 раз на рік);
  • для транспортування риби  живої  - спеціальний транспорт із  закритим  кузовом,  внутрішня  поверхня якого покрита антикорозійним  матеріалом/спеціально обладнані цистерни, контейнери і бочки;
  • здійснювати транспортування риби живої для реалізації у торговельні мережі згідно з вимогами ДСТУ 2284-93 «Риба жива. Загальні технічні умови»;

забезпечити умови, терміни зберігання та реалізації риби і рибопродуктів: при температурі води +11 °C ... +15 °C весняно-літній період - 24 години,   осінньо-зимовий період - 48 годин.

Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області наголошує на важливості проведення профілактичних заходів шляхом паразитологічного та гідрохімічного моніторингу задля недопущення поширення інфекційних хвороб риб, а також підвищення ефективності їх діяльності та якості продукції.

При завезенні риби з іншого господарства, або з іншої країни проводять профілактичне карантинування. Від їх епізоотичного благополуччя залежить всі подальші рибоводні процеси і одержання мальків, вирощування цьогорічок, їх зимування і наступне вирощування товарної риби.

Щорічно, незалежно від епізоотичного стану водойм, рибу 3-4 рази піддають ветеринарному огляду та іхтіопатологічному дослідженню при планових весняних та осінніх, а також контрольних обловах). Що передбачено п. 11 розділу № І «Ветеринарно-санітарних правил для рибницьких господарств» (Державного комітету рибного господарства України).

Контрольні облови слід проводити двічі на рік в ІІ та ІІІ кварталах в зв’язку з тим, що на даний період припадає вегетаційний час у рибальстві (температура води вище 12Со).

Необхідно  залучати  фахівців Держпродспоживслужби до контрольних обловів та епізоотичного обстеження рибоводних господарств, що займаються розведенням та утриманням мальків риби, що відображено в розпорядженні головного державного інспектора ветеринарної медицини в Миколаївській області № 35-р від 07.04.2014.

           Лабораторні дослідження риби вітчизняного  виробництва з місцевих водойм за показниками проводяться два рази на рік з  кожного водоймища під час ветеринарно-санітарної оцінки стану водойм (ветеринарно-санітарна паспортизація). На всіх ставках необхідно проводити обстеження, облови, дослідження з послідуючим отриманням експертиз та видачою ветеринарних свідоцтв, що передбачено планами. Дослідження (випробування) води передбачено в період облову ставків.

         Результати (експертиза на воду) повинні вписуватись разом з експертним висновком на рибу у форму №1 на партію риби